S-tabiel

De S-tabiel is een solide betonnen tafel die wordt gedefinieerd door een gladde en elegante vorm en een contrasterende ruwe textuur. De tafel is gegoten in een 49-delige mal die met ongeveer 1.000 bouten en moeren met elkaar verbonden is. De naden van deze mal drukken de drang van het materiaal uit om uit zijn gevangenis te ontsnappen voordat het stolt. Dit harde orthogonale raster van naden plaatst de vloeiende kromming van de tafel naast elkaar. De vorm is zandloperachtig met de meeste zanddeeltjes in de bovenste helft. De S-tbabiel balanceert zijn zware tafelblad met een contragewicht in de zool. Het bovenoppervlak heeft een marmerachtige uitstraling.

Geïnspireerd door Panton S-stoel van Verner Panton.
Tijdens de eerste twee jaar van zijn carrière werkte Verner Panton bij de architectenpraktijk van Arne Jacobsen, een Deense architect en meubelontwerper. Panton bleek een “enfant terrible” te zijn en begon hij zijn eigen ontwerp- en architectenbureau. Hij werd bekend om zijn innovatieve architectonische voorstellen, waaronder een opvouwbaar huis, het Kartonnen Huis en het Plastic Huis. Tegen het einde van de jaren vijftig werden zijn stoelontwerpen veel onconventioneler, zonder poten of waarneembare rugleuning. In 1960 was Panton de ontwerper van de allereerste single-form spuitgegoten plastic stoel. De S-stoel werd zijn beroemdste en in massa geproduceerde ontwerp, resulterend in organische vormen geïnspireerd door.
Eind jaren zestig en begin jaren zeventig experimenteerde Verner Panton met het ontwerpen van complete omgevingen: radicale en psychedelische interieurs die een ensemble vormden van zijn gebogen meubels, wandbekleding, textiel en verlichting. Hij is misschien het best bekend voor een reeks interieurontwerpen voor Bayer’s jaarlijkse producttentoonstelling, gehouden aan boord van rondvaartboten, waarvan er één nu bewaard wordt in een museum. Hij staat ook bekend om een ​​hotel in Europa dat cirkelvormige patronen en cilindrische meubels gebruikte.